Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.
Początkowo tradycja święcenia pokarmów różniła się od współczesnej. Zwyczaj obchodzony był bowiem w domach i dworkach szlacheckich, ponieważ poświęcone miało być wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole. Święcono szynkę, kiełbasę, słoninę, całe prosięta, sery, jaja, chleb, ciasta, ryby, miód, ale także wino i liczne dodatki. Dziś zwyczaje uległy zmianie. Przede wszystkim liczba święconych potraw nie jest duża, a obrzęd został przeniesiony do kościoła. Zawartość wielkanocnego koszyczka może nieznacznie różnić się w zależności od regionu. Warto pamiętać, że potrawy nie są przypadkowe i każda z nich ma symboliczne znaczenie.
Święcenie pokarmów odbywa się w Wielką Sobotę i jest przygotowaniem do uroczystego śniadania spożywanego w Wielkanoc.
PS Dziękuję uczniom klasy 7 "a" za nadesłanie zdjęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz